Selecteer pagina

Editorial Mama.nl

Editorial Mama.nl

Bijna dertig jaar woonden mijn ouders in dit huis. Begin deze maand leverden ze de sleutel in. Trokken de deur van het huis, waar ik een groot deel van mijn jonge jaren doorbracht, achter zich dicht en sloten af. Ik prijs mezelf gelukkig dat een verhuizing naar Zeeland de enige aanleiding is, maar toch is zelfs dit afscheid even slikken. Wat staat dit huis immers symbool voor de heerlijke jeugd die ik er had. Jaren, met naast natuurlijk ook genoeg sores, vooral veel warmte en vreugde. Met een moeder van wie er altijd klassenfeesten mochten worden gegeven, omdat zij meer waarde hechtte aan glanzende herinneringen dan aan een glanzend parket. Mijn moeder, die er ’s winters niet voor terugdeinsde een deel van de betegelde oprit onder water te zetten om ons op die manier van een minischaatsbaan te voorzien. Een moeder altijd onder handbereik ook na mi­jn vertrek uit dit huis. Dichtbij voor een kopje koffie of een goed gesprek. Daar vierden we nog regelmatig met veel familie allerlei feestdagen. En mijn kinderen logeerden er graag in mijn oude kinderkamer.

Eén van de beste dingen die ik uit mijn ouderlijk huis mee heb gekregen, is zonder meer die verzameling glanzende herinneringen. Een waar fundament om op verder te bouwen. En wat zou ik graag op mijn beurt ook mi­jn kinderen zo’n kostbaar houvast meegeven als ze op enig moment echt op eigen benen gaan staan. Los van welke opvoeding en herinneringen je zelf ook hebt, het valt in alle hectiek van werk en dagelijkse bezigheden bepaald nog niet mee om van je huis een waar thuis maken. Beslommeringen als de verdeling van aandacht en tijd tot en met het zakgeld. Van het indelen van de slaapkamers tot en met de vakanties.

Maar ik ben niet de enige moeder die hier een uitdaging in ziet en je kinderen zo’n thuisbasis mee willen geven is bepaald een ambitieus project. Temeer er, gelukkig maar eigenlijk, geen vaste handleiding bestaat die eenduidige richtlijnen geeft. Toch kan een beetje advies geen kwaad en is alle steun welkom.

Met veel enthousiasme is daarom MAMA.NL -voor en door moeders – opgezet. Met herkenbare verhalen, gouden tips en gezelligheid hopen we een ontmoetingsplek te bieden om ervaringen te delen. Maar vooral om moeders een glimlach te geven op momenten dat zij dat zo hard nodig hebben.

Gisteren fietste ik voor het eerst sinds de verhuizing weer langs mijn ouderlijk huis. Op de oprit zag ik fietsjes staan en drie kleine kinderen keken mij nieuwsgierig aan. Ze vroegen zich vast en zeker af waarom die mevrouw zo staarde en opeens zo langzaam fietste. Even slikte ik, maar toen een glimlach van mijn kant. Geniet ervan, riep ik ze toe. Ze zullen niet begrepen hebben dat ik ze daarmee heel oprecht een warmthuis toewenste in hun nieuwe woning. Zelf haastte ik me naar huis, mijn eigen huis, een herfsttafel opzetten voordat de kinderen uit school komen. En alvast wat drinken en lekkers neerzetten, in de hoop dat ze later op hun beurt zullen terugdenken aan mijn huis als een waar thuis.

Over de auteur

Share This