Selecteer pagina

Je leert beter op je sokken

Je leert beter op je sokken

Britse wetenschappers hebben misschien het licht gezien. De grote truc schijnt te zijn: trek je schoenen en uit en leer op je sokken!
De wetenschappers deden tien jaar lang onderzoek, in vijfentwintig verschillende landen. Daarbij volgden ze duizenden leerlingen van de basisschool tot eind middelbare school. En wat blijkt? Op je sokken leren helpt bij een heleboel verschillende dingen! Hier de belangrijkste uitkomsten op een rij.

1. Zonder schoenen zijn scholieren meer relaxed
Op je sokken voel je je namelijk sneller thuis, aldus de onderzoekers.

2. De klaslokalen zijn een stuk stiller
Geen overlast van piepende of krakende schoenen in het klaslokaal. In een stil lokaal kun je je natuurlijk veel beter concentreren.

3. Op sokken lees je meer
Leerlingen op sokken zijn veel sneller geneigd om op de vloer te gaan zitten. ‘De láátste plek waar een kind normaal leest, is rechtop op een stoel,’ vertelt hoofdonderzoeker Stephen Heppell aan de Engelse krant The Independent. ‘Bijna alle kinderen lezen thuis ook niet op een stoel. Ze lezen namelijk veel liever liggend op de grond. Als alle leerlingen sokken dragen en ze op de vloer mogen zitten of liggen, zijn ze sneller geneigd te gaan lezen.’

4. Sokkendragers leren langer
Uit hun onderzoek bleek dat kinderen-op-sokken eerder op school kwamen en later weggingen. Ze waren er zelf dagelijks een half uur langer. Hoe dat komt? ‘Kinderen op schoenen lijken minder betrokken bij de les dan kinderen op sokken,’ aldus professor Heppel. ‘Kinderen op sokken voelen zich dus sneller thuis in de klas en vinden het daarom fijner daar te zijn. Ze zien minder tegen de lessen op, komen daardoor wat eerder en blijven ook wat langer hangen in de klas.’

5. Betere cijfers
Al die bovenstaande factoren (relaxte sfeer, stilte, meer lezen en meer betrokkenheid) resulteert volgens de onderzoekers in betere schoolprestaties. En dus betere cijfers!

Op een aantal scholen in Engeland mag je al op je sokken leren. Maar als het aan de wetenschappers ligt, schoppen álle basis- en middelbareschoolleerlingen hun schoenen uit.
Of sokken écht zo’n magisch wondermiddel zijn, is nog niet helemaal zeker. Zo kunnen kinderen na verloop van tijd aan het leren-op-sokken gewend raken en wat minder enthousiast worden. Maar baat het niet dan….

Over de auteur

Share This