Selecteer pagina

‘Kind volhangen met snoepzakken, ongezonde traditie’

‘Kind volhangen met snoepzakken, ongezonde traditie’

Heel wat kinderen moeten er deze weken aan geloven: wandelen. Door heel het land vinden de jaarlijkse avondvierdaagsen of eendaagse wandeltochten plaats. Gezond bezig die kinderen, maar in verschillende dorpen en steden lopen ze vervolgens krom van de zakken snoep, chips en snoepkettingen die als beloning om de nekken worden gehangen.

„Een behoorlijk ongezonde traditie”, zegt kinderarts Koen Joosten. „Het wordt tijd dat we van het idee afstappen dat goed gedrag van kinderen beloond moet worden met snoep.”

SNAAIEN
Uit onderzoek van Albert Heijn en drinkwaterbedrijf Vitens blijkt dat de helft van de ouders vindt dat er te veel snoep wordt uitgedeeld tijdens een avondvierdaagse. Het volhangen van kinderen met zakken zoetigheid, is overigens niet in heel Nederland traditie. Een kwart van de ondervraagde ouders geeft aan dat kinderen na de wandeltocht thuiskomen met snoep.

De snoepzakken en ongezonde snacks zijn volgens de ouders vooral te wijten aan grootouders, buren en andere supporters die de zoetigheid langs het parcours uitdelen.

EETGEDRAG
„Het gaat hier niet om een beetje snoep, maar om massa’s”, zegt Joosten. „Zoveel snoep heeft invloed op het eetgedrag van een kind.” En daarmee bedoelt Joosten zowel op korte termijn als langere termijn.

„Ten eerste heeft een kind na al dat snoep geen trek meer in gezond eten. Daarnaast vindt een kind dat veel zoetigheid gewend is, de bittere smaak van groenten steeds minder lekker.” Het overgrote deel van de kinderen, 70 procent, eet volgens Joosten al veel te weinig groente. „En zulke hoeveelheden snoep bij wandeltochten zijn ook nog eens dramatisch voor het gebit van kinderen.”

Snoepen moet een verwenmomentje zijn, niet zakken vol en als je kiest voor snoep geef je kind dan een verantwoorde variant, bijvoorbeeld Food2Smile, lekkere meukvrije snoepjes. En wat is er mis met de Via Gladiola? Of laat ballonnen op bij binnenkomst! Minstens zo feestelijk!

 

 

Over de auteur

Share This