Selecteer pagina

KNO arts aan het woord bij…

KNO arts aan het woord bij…

Een tijdje geleden is er contact geweest met Janneke en Sara van Tools4healthykids.nl. Twee enthousiaste dames die zich hard maken voor een gezonde levensstijl voor kinderen. Ze publiceren mooie posts over diverse gezondheidsonderwerpen die ouders bezig houden. Ditmaal brachten ze een bezoek aan een KNO arts van het Meanders ziekenhuis, ze wilden namelijk meer weten over allergieën.

Het afgelopen weekend hebben wij allemaal genoten van langverwachte zonnige dagen. Via social media passeerden dan ook heel wat foto’s de revue. Op het strand, de camping, in een bootje, op het terras, de was wapperend aan de lijn, 1e bbq’s, prachtige blauwe luchten en ga zo maar door. Dit weer heeft voor (jonge) hooikoortspatiënten ook een schaduwzijde…

Voor ons een aanleiding om in gesprek te gaan met Robert ter Rahé, werkzaam als KNO arts in het Meander Medisch Centrum.

Robert, welke soorten allergieën zijn er?
Er bestaat inmiddels een heel scala aan allergieën, (huis)dierenallergie, huisstofmijtallergie, allergisch astma, voedselallergie, insectengifallergie, contactallergie en zonneallergie.

Het lijkt of er steeds meer kinderen een allergie hebben of ontwikkelen, wat is daar de reden van?
Kinderen groeien doorgaans op in schonere milieus. Vanwege meer hygiene is er dus sprake van minder opbouw van een natuurlijke weerstand. Daarnaast speelt erfelijke aanleg een rol. Er zijn andere voedingsgewoonten en er zijn veel voorbehandelde producten, waardoor de consumptie van allergenen op jonge leeftijd is gestegen.

Wat zijn allergenen?
Een allergeen is een bestanddeel van een natuurlijke of kunstmatige stof die allergische reacties kan veroorzaken.

In deze blog willen wij specifieke hooikoortsklachten belichten. Wat is eigenlijk hooikoorts?
Het woord hooikoorts is heel verwarrend, het heeft namelijk niets met “hooi” te maken en patiënten hebben geen koorts. Artsen spreken daarom over allergische rhinitis. Dit is een hardnekkige ontsteking van het slijmvlies van de neus. Doordat het neusslijmvlies chronisch ontstoken is, is het gezwollen en maakt het meer slijm (snot) aan. De ontsteking irriteert het slijmvlies. Daardoor hebben mensen met allergische rhinitis last van een hardnekkig verstopte neus, een aanhoudende loopneus, niezen en jeuk aan de neus.

Sommige kinderen met een allergie voor een inhalatieallergeen hebben alleen klachten als ze worden blootgesteld aan het allergeen. Dat is vooral het geval bij kinderen met de bekende, klassieke vorm van hooikoorts, die uitsluitend last hebben zolang er pollen in de lucht zijn waarvoor zij allergisch zijn. Kinderen met een boompollenallergie hebben vooral klachten in het vroege voorjaar (februari tot mei). Kinderen met een graspollenallergie vooral in het late voorjaar en zomer (april tot september). Door zachte winters zijn de boompollen afgelopen jaar al voor de kerst actief geworden.

Tekening maken op de auto in de berkenpollen stof!

Wat moeten ouders doen als zij denken dat hun kind hooikoorts heeft?
Ga altijd naar de huisarts. De huisarts zal een kind met verdenking op allergie verwijzen naar de KNO arts. Vervolgens wordt er een allergietest uitgevoerd, indien nodig, wordt verdere behandeling besproken.

Zijn er tips voor kinderen waarvan bekend is dat zij hooikoorts hebben?

 • Ventileer bij voorkeur ’s morgens vroeg, ’s avonds of na een regenbui, dan is er minder stuifmeel in de lucht. Toch liever slapen met een open raam, plaats dan fijnmazige horren.
 • Douchen voor het naar bed gaan spoelt alles van het lichaam. Was het haar wat vaker en borstel het haar voor het slapen gaan. De pollen komen dan niet op het hoofdkussen terecht.
 • Met een neusdouche spoelen alle pollen en allergenen gemakkelijk uit de neus.
 • Maak wandelingen en fietstochten het liefst in de vroege ochtend of late avond.
 • Droog kleding binnen. Buiten nestelen de pollen zich namelijk in de kleding.
 • Laat kinderen een zonnebril dragen, het liefst een die goed om de ogen sluit. Dit beschermt de ogen tegen stuifmeel.
 • Probeer wrijven in jeukende ogen te voorkomen. Het wordt namelijk alleen maar erger door de pollen die aan de handen zitten. Leg er eerder een nat doekje op of spoel met lauw water. Oogdruppels brengen ook vaak verlichting.
 • Laat de ramen tijdens de autorit zoveel mogelijk dicht. Hierdoor komt het stuifmeel naar binnen. Kies op warme dagen (indien beschikbaar) liever de airco.
 • Op het platteland en rondom drukke autowegen zit drie tot vijf keer zoveel stuifmeel in de lucht dan in de stad. Aan zee of hoog in de bergen hebben de meeste hooikoortspatiënten weinig last.
 • Breng wat creme of vaseline rond de ogen, neus en mond aan voor het naar buiten gaan. Dit beschermt de huid tegen direct binnendringen van de pollen.
 • Met de hooikoortsapp van MEDIQwordt polleninformatie beschikbaar gesteld. Raadpleeg verder de pollenkalenders en de speciale pollenweersverwachting.

Na het zonnige weekend van vorige week, is de verwachting dat het a.s. weekend gaat regenen. Een domper voor iedereen….een cadeautje voor de hooikoortspatiënten, de pollen verdwijnen weer voor even uit de lucht.

Over de auteur

Share This