Selecteer pagina

Mondgezondheid kinderen

Mondgezondheid kinderen

Met grote verbazing las ik op tools4healthykids hoe slecht het gesteld is met het gebit van kinderen. Naar aanleiding van een artikel in het AD “hoe jonger, hoe ongezonder” bezochten Janneke en Sara een tandartsenkliniek en gingen in gesprek met hun directeur.

In het artikel van AD stond dat kinderen ongezonder dan hun ouders en die weer meer dan hun vader en moeder. Deze ongezonde levensstijl heeft natuurlijk ook heel veel impact op het gebit van kinderen. Tandartsen slaan alarm. Uit cijfers blijkt dat 41% van alle vijfjarige een slecht gebit heeft.

Schrik jij ook van dit percentage?

Tools4healthykids sprak met Raoul Trentelman, directeur bij JTV Mondzorg voor Kids.

Het team van tandartsen en (preventie)assistenten van JTV werkt alleen met en voor kinderen. Deze hebben bij een controle of behandeling meer tijd en aandacht nodig om vertrouwd te raken met alle gekke en soms pijnlijke dingen die gebeuren in een tandartsstoel. Door de groei van het aantal probleemgevallen was er ook echt een noodzaak om speciaal voor deze doelgroep stoelen vrij te maken. De open ruimtes met super grote afbeeldingen waardoor je je waant in Antarctica of in de Woestijn maken het heel kindvriendelijk. Het team helpt deze kinderen met veel geduld en toewijding.

In eerste instantie spraken zij over de huidige generatie kinderen. In deze tijden liggen er zoveel meer verleidingen op de loer. Eerder schreven Janneke en Sara de blog ‘Suiker bij…’ , een blog over de bergen suikers in frisdrank en sapjes. Deze worden veel vaker gedronken en lijken gewoon te zijn geworden in het dagelijkse voedingspatroon van kinderen. Daarnaast zijn wij allemaal druk, 2 x tanden poetsen en 1 x napoetsen per dag, met soms tegenstribbelende kinderen, het is een hele klus. Raoul gaf ook aan dat ouders hun verantwoordelijkheid moeten erkennen. Als een kind uiteindelijk een gaatje heeft wordt er al snel gezegd “ ik zeg toch dat je niet zo vaak moet snoepen”, “je moet beter je tanden poetsen”. Kinderen zijn hier geen oorzaak van, de verantwoordelijkheid ligt bij de ouders……

Wellicht verwacht je dat een slecht gebit bij laagopgeleiden of allochtonen hoort. Niets is minder waar, bij hoogopgeleiden met drukke banen schiet een goede mondverzorging er ook vaak bij in.

Janneke en Sara willen met het blog bewustwording (het liefst) bij de hele wereld creëren, zodat iedereen de consequentie ervaart van zijn eigen handelen en/of niet handelen. Helemaal geen opgeheven vingertje

Sara: “Je spijsvertering begint in de mond, als deze rot is betekent dat niet veel goeds voor de rest van je lijf, toch?”

“Snoep verstandig eet een appel” is deels waar. Maar als er gedurende de hele middag stukjes appel gegeten worden is dit net zo belastend voor het gebit als de hele middag snoepjes snaaien. Als er een glaasje sap gedronken wordt, laat kinderen dit dan in een keer leegdrinken en niet slokje, even spelen, weer een slokje……

Wij vinden daarom het advies van JTV Mondzorg om 6 à 7 eetmomenten op een dag te hebben een super idee. Het geeft je richting om op die 6 à 7 momenten ook iets zinnigs te eten, niet continu maar iets in je mond te stoppen of te gieten. Elke keer als je iets eet verandert de zuurgraad in je mond. De zuren maken je glazuur zacht hierdoor zijn je tanden vatbaarder voor gaatjes. Bij iedere hap die je eet worden je tanden eigenlijk aangevallen. Drink na een maaltijd liever eerst een glas water, hierdoor kan de zuurgraad in je mond stabiliseren en daarna kan er naar hartelust gepoetst worden.

Toch merken wij ook dat groepsdruk een grote rol speelt in de bevordering tot verandering. Er wordt zo vaak gezegd, “mijn kind water meegeven naar school, dat vind ik echt zielig” of als een kind zelf om water vraagt, gebeurt het in de praktijk toch vaak dat er, ietwat sarcastisch, wordt gezegd “je mag ook wel cola of sinas hoor”. Soms lijkt er een taboe te plakken aan gezond eten en drinken. Het is niet stoer, niet lekker en te veel gedoe, maar het is er maar net wat je er zelf van maakt of van wilt maken…

Janneke ”laatst waren wij ergens en daar werd gezegd…wij hebben je dochter cassis gegeven, komen wij nu op het strafbankje?”

Het is goed je kinderen uit te leggen waarom je je tanden moet verzorgen, zodat zij het zelf ook begrijpen. Op de site van JTV mondzorg staan tal van tips en een heel leuk sprookje “de taarten van Glansrijk”. Het sprookje en alle tips zijn op een begrijpelijke manier geschreven. Hartstikke leuk om samen door te nemen.

Wij sluiten af met de woorden van JTV, op een gezond gebit voor een schitterende toekomst!

 

Over de auteur

Share This